Whisky, wijn en andere versnaperingen.

Ik snap niet altijd waarom mensen verbaasd zijn dat ik als vrouw van whisky houd. Alsof het een of andere mannendrank is, die in een donker rookhol gedronken moet worden met smooth jazz op de achtergrond. Nee, ik ben een moeder en drink het ook gewoon, op de bank omringt door speelgoed.

Ik drink het liefste Schotse single malt whisky’s 

Ik ben geen fan van de Amerikaanse whisky ala  Jack Daniels. Jack heeft als hoofdbestanddeel mais in plaats van gerst. Voor mij is het dan eigenlijk al geen whisky meer.

Ik houd het meeste van de warmere whisky’s die een wat uitgesproken smaak hebben. Voor de mensen die er niet van houden dat is dat een soort turf of jodium smaak. “Alsof je een slok diesel neemt” volgens Meneer die zelf alleen blended drinkt. Een blended whisky is wat zachter van smaak.

Ik ben zelf geen fan van blended whisky maar ik zal het drinken als er verder niet echt iets is. Dat gezegd hebbende heb ik een fles Famous Grouse staan tussen mijn collectie voor mensen die willen mixen of voor Meneer zijn fix.

Ja ik ben attent, daarnaast ben ik redelijk geïrriteerd geraakt toen iemand een redelijk prijzige whisky had gepakt om in zijn cola te mixen. DO NOT TOUCH ZE WHISKY. Weet je… doe het niet, vraag het aan mij. Ik geef je met alle liefde een whisky, niet zomaar pakken en in je cola gooien, het is niet ok. NEE. Ik weet niet of wij nog vrienden kunnen zijn na zo’n ervaring.

whisky

Mijn huidige collectie.

Voor mij is het drinken van een goede whisky een ervaring, alsof je warm vloeibaar goud drinkt. Een knus kampvuur aan zee.  Ik word er blij van.

Bedenk je dat ik daar dus niet hele glazen van weg tik. Ik heb een verzameling en soms neem ik een heerlijk glaasje als de stemming erin zit. Ik denk dat whisky drinkers snappen wat ik bedoel. Een goede fles waardeer je, daar geniet je een tijd van.

Ondertussen drink ik langer whisky en kan ik soms wat meer noten erin onderscheiden. Sommige zijn fruitiger, andere wat scherper, sommige meer ziltig. Er komt vast een dag dat ik snap waar ik over babbel voor nu gebruik ik mijn eigen woorden. De een is lekkerder dan de ander maar allemaal zijn ze eigen.

Waarom whisky? Waarom niet. Klein glaasje houd mij lekker warm, er is niet veel van nodig om te genieten en de dag mee af te sluiten. Sommige mensen hebben een wijn collectie, ik whisky.

Ik ben wel graag vrienden met je als je een wijn collectie hebt. Samen kunnen we de wereld aan denk ik dan.

overig

Andere drankjes die ik meer drink in speciale gelegenheden zijn de Calvados van de familie Fouchard die we haalde in Frankrijk en de Donkere Mede die ik kocht tijdens Haunted Castle. Ik heb nog steeds spijt dat ik daar niet de zwarte kers mede heb gekocht destijds. Die staat nog op mijn “to get” lijstje.

Uiteraard drink ik verder graag wijn, het liefste rood. Insert “Red red wine” Mijn guilty pleasure bij rode wijn.

Terwijl ik vroeger liters rosé en zoete witte wijn weg dronk, drink ik deze tegenwoordig stukken minder. Beide zijn nog steeds lekker op zijn tijd maar stemming is key.

Ik denk dat je drankkeuze ook afhankelijk is van gezelschap en de situatie. Met mijn vriendin El zal ik eerder rosé drinken, met Meneer in de avond grog of whisky en tijdens het eten wijn.  Ik vind wijn trouwens overal wel bij passen, let’s be real here.

calvados15

Mocht je van de zoete mix drank zijn dan zou ik whisky niet zo snel aanraden als je het niet eerder echt hebt gedronken.

Maar vind je op zijn tijd een bourbon of likeurtje lekker, zou ik eens een klein proefflesje single malt Glenfiddich halen van 12 jaar oud of eens kijken naar Glenfiddich 14 jaar. Dit is een whisky met lekkere warme tonen, licht fruitig omdat hij op ex-bourbon vaten is gerijpt en daarna op vaten van eikenhout.

Een andere starter zou de honing whisky van Zuidam kunnen zijn. Stuk zoeter met een echte honing smaak. leuk feitje: “Zuidam Distillers is één van de laatste zelfstandige distilleerderijen van Nederland die al haar distillaten en extracten nog op ambachtelijk wijze binnen het eigen familie bedrijf maakt en verwerkt.bron

Ik denk dat we kunnen vaststellen dat ik niet weg schuw van een glaasje alcohol. Zo lang je als mens er verantwoordelijk mee omgaat zie ik hier geen problemen in. Ik ben een echte cliché  “Bourgondiër”

You do you boo, I do me.

PS. dat gezegd hebbende zou je gewoon echt eens een teentje moeten dippen in de wondere wereld van whisky. Ik beloof je dat het een ervaring an sich is.

Reacties zijn gesloten.