Waarom ik geen december mens ben

Overal hoor en zie ik mensen zinnen gebruiken als “Wat is December toch leuk” “Ik ben dol op de kersttijd” Ikzelf zie dat anders.

Ik ben absoluut geen mens voor de maand December en laat mij dit nu eens uitleggen.

Ik vind de drukte en stress verschrikkelijk

De maand begint al met de Sinterklaas gekte. Hoe gaan we het vieren? Waar gaan we het vieren. De viering op school en de cadeaus.

Ben je daar eindelijk doorheen gesleept beginnen we met kerst.

Waar ga je eten? Met wie ga je eten? Wat ga je eten? Mocht je kinderen hebben en besluiten het elders te vieren; Waar gaan de kinderen slapen? Hoe regelen we alles? Gaan ze goed eten deze keer en is er geen drama?

Dan komt school erbij, er is een kerstopvoering los van het diner of de kerststukjes die geknutseld moeten worden. En waarom moeten wij als ouders tegenwoordig ALLES meegeven? Oase, takken, versiering, potje en de LEDkaars. Vroeger regelde school een deel van die spullen en nam je wat aan versiering mee.

Heb je Sinterklaas en Kerst overleefd, mooi. Laten we dan hetzelfde nog eens doen met oud en nieuw! Wie, wat waar?

December staat bijna altijd garant voor een ziek kind.

De kinderen zijn altijd de laatste 2 weken voor een vakantie losgeslagen stuiterballen dus dat kan er ook nog eens bij. Oh en veel kinderen trekken die stress rondom de feestdagen ook slecht. Hierdoor is er bijna ieder jaar wel een kind die besluit dat dit het perfecte moment is om ziek te worden.

Cadeaus

Heb je eindelijk de Sinterklaas cadeaus gehad en ben je daar vanaf, mag je weer met nieuwe dingen komen voor de Kerst. Dit zal vast anders zijn met oudere kinderen maar met kleintjes is het best een ding.

Voor sommige mensen is het normaal al onmogelijk om iets te bedenken voor hun verjaardag. Nu verwacht je dat ik in December twee dingen ga bedenken.

Deze is helemaal leuk als je in mijn geval al een kind hebt die een verjaardag heeft in oktober, een vriend in november en een dochter in februari.

De kinderen worden overladen door opa’s en oma’s. Dan hebben die van mij twee huizen dus nog meer zooi. Luxeprobleem. I know.

Hier komt wel de oplossing van “we gaan de kamers ruimen en spullen uitzoeken en weggeven” 

Zelf ben ik ook een raar mens hierin. Het hele jaar weet ik wat ik graag wil voor December. Iemand vraagt op het moment supreme wat ik graag zou willen en ik heb geen flauw idee meer.

Financieel

Simpel. December is de duurste maand van het jaar voor mij.

Als je het dan ook nog eens niet heel breed hebt betekend dit dat je eigenlijk al het hele jaar probeert een paar euro opzij te leggen voor alles en dan nog voelt het alsof je tekort schiet.

De winkels

Winkelen rond de kerstperiode is een drama. Het is enorm, enorm druk. Zeker in de supermarkten.

Voor iemand zoals ik die ook nog eens gevoelig is voor paniekaanvallen is mij een drukke winkel ingooien een van de ergste dingen die je dan kunt doen.

Een paar jaar geleden stond ik met tranen in mijn ogen in een overvolle winkel te kijken hoe twee vrouwen aan het bekvechten waren om het laatste stokbrood. Ik besloot toen dat ik nooit meer rond dat tijdstip boodschappen ga doen. Ik regel die shit voortaan eerder.

Schijnheiligheid

Er zijn mensen die besluiten in December dat ze extra lief moeten zijn voor elkaar. Mens doe dat het hele jaar door. Begrijp mij niet verkeerd, het is fijn dat sommige mensen ineens een inzicht krijgen maar ik zou het prettiger vinden als mensen het als een les zien. Niet als tijdelijk iets.

December “vrede op aarde” De rest van het jaar “Ieder voor zich”

DE BOOM

FUCK DE BOOM. Ik heb issues met kerstbomen en het versieren. Ik ga hier van de week een artikel over online zetten. Want ieder jaar zwicht ik toch weer…

Ijzel en sneeuw

Voor sommige mensen het leukste wat er is. Een koude December maand en natuurijs. Ik vind het een drama.

Schaatsen vind ik niet al zo leuk als stuntel en daarnaast doe ik alles op de fiets. Natte vieze sneeuw met gladheid is het ergste wat je mij kunt aandoen. Kinderen die onderuit gaan, ik die naar mijn werk moet. Ik mag overal een half uur extra aan reistijd toevoegen.

Vrieskou heb ik niet veel op tegen. Daar kun je jezelf tegen kleden. De combinatie sneeuw en ijzel is killing.

Lange donkere dagen

Ja dit heeft iets knus, helemaal mee eens maar het werkt averechts op mijn productiviteit.

Ik vertrek in het donker. Ben ik thuis begint het alweer donker te worden. Ik heb dan verdomd weinig zin om nog in huis aan de gang te gaan. Hierin prefereer ik de herfst. Het begint al vroeger donker te worden maar het voelt niet om vijf uur al aan alsof het acht uur in de avond is.

Ja de zonsondergang is mooi om vijf uur, de kleuren zijn prachtig en ik geniet elke dag van dat moment maar hij zou net zo mooi zijn om acht uur in de avond.

Vuurwerk

Mooi maar niet mijn ding. Compleet onnodig daarnaast vind ik het doodeng en zonde van mijn geld.

Dat gezegd hebbende beginnen sommige idioten net na kerst met het overdag afsteken van rotjes. Ik heb dan nog het geweldige geluk dat in mijn flat er helemaal een paar ras idioten leven die het leuk vinden vuurwerk naar beneden te gooien. Wat als gevolg heeft dat ik mij soms kapot schrik als er halverwege ineens een rotje ploft en de ramen klappen.

Voila dit zijn redenen waar ik geen fan ben van de maand December.

Natuurlijk heeft de maand December ook iets magisch, en heb je prachtige lichtjes buiten waar ik ook gevoelig voor ben maar toch is dit gewoon niet mijn favoriete tijd van het jaar.

Mocht jij het geweldig vinden. You go get ’em tiger. Ikzelf sleep mij door de maand heen, pak een week rust tussen kerst en oud en nieuw en ben blij als we in Januari weer met zijn allen bekaf het nieuwe jaar betreden.

Dat gezegd hebbende, lang leve de nieuwjaarsbonus!

Reacties zijn gesloten.