Aan mijn toekomstige schoonouders

Ondertussen heb ik een paar schoonouders meegemaakt en er zijn een paar dingen die mensen toch eens zouden moeten horen. Ik speel al met dit idee sinds de vader van de kindjes maar nu besloot ik hem te schrijven.

Lieve toekomstige schoonouders, er zijn een aantal dingen die ik graag al met je wil delen. Van mij als moeder, dochter, vriendin van jullie zoon en mens naar jullie toe.

Ik hou van je kind. Jij houd van je kind. Dat kan gezamenlijk. Het ene sluit het ander niet uit en ik zal nooit je kind van je wegnemen. Ik ben pro goede band met ouders hebben. Ik ben zelf moeder. Misschien begrijp ik het nog wel beter dan een ander.

Zodra je kind een relatie heeft en het zou kunnen dat die partner aanwezig is. Loop niet zomaar binnen. Vroeger als vrijgezel helemaal leuk. Respecteer onze privacy. Nu is hij niet meer alleen en Persoonlijk vind ik het niet zo tof als ik met je kind in bed lig of lui in huis hang in mijn deken gewikkeld als een burrito, dat ik dan ineens oog in oog sta met de vader.

Bel aan, bel van te voren even. Misschien doen we wel “the devils tango” Daarnaast maak ik graag een goede indruk op je, wil je mij een half uurtje geven om het gezellig te maken en thee op te zetten?

Zodra we gezellig iets eten en drinken. Snap dat ik in het begin zenuwachtig ben. Jullie zijn enorm belangrijk in zijn leven. Vertel mij niet hoe leuk een ex was. Ik hoef niet te horen wie de perfecte schoondochter was. Ik ben nu met je kind niet een ander iemand. Leef in het nu.

Als je niet iets aardigs kunt zeggen. Zeg dan niets. Ik leer het ook aan mijn kinderen. Wees aardig. Stel iemand op zijn gemak.

Zodra er kinderen in het spel zijn snap ik dat het een nieuw eng iets is. Geloof mij, ik vind het net zo eng. Die mini mensjes van mij hebben al zoveel meegemaakt. Ik verwacht echt geen nieuwe opa en oma. Dat is jouw keuze en alleen als het goed voelt. Snap wel dat hier ook tijd in gaat zitten. Als je het leuk vind probeer dan samen wat met ons te doen. De mini mensjes zijn echt wel leuk. Ze bijten niet meer.

Begrijp dat niet alleen ik erbij kom maar ook deze twee nieuwe leventjes. Je krijgt een uitbreiding in de familie van drie personen. Het is anders maar echt leuk!

Mijn mini mensjes deel ik niet zomaar met iedereen. Ik vertrouw je kind. Hij kan het aan. Hij kiest hiervoor. Vertrouw dat hij dit kan. Als ik als moeder dacht dat hij het niet aankon was ik niet bij hem.

Laten we samen eens koffie drinken, lunchen. Gewoon zonder je kind. Omdat het kan. Ik ben benieuwd naar jou als mens. Leer mij kennen. Zie mij niet als “vriendin van” zie mij als Linda. Ik heb een eigen stem en mening.

Zodra je kind besluit samen te wonen is het niet meer jouw taak om je druk te maken over je kind zijn inrichting. Een vrijgezelle man zal dit handig vinden maar nu ben ik er ook. Dit zal voortaan gebeuren met mij. Ons huis. Onze plek. Onze toekomst.

Tips en leuke ideeën geven is hartstikke welkom. Overleg! Snap dat we samen iets proberen op te bouwen. Kom niet binnen met kussentjes, plantjes, meubels en neem het huis niet over. Niet jouw taak meer. Het komt allemaal goed. Stop met een stempel op een huis drukken als het niet jouw huis is.

Het is ook niet acceptabel dat ik zomaar met spullen in jouw huis kom of alles inricht of spullen verplaats. Laat het los. Een plantje als cadeau is lief. Een boekenkast geven en in willen richten is ongezond claim gedrag.

Zodra je zorgen hebt over iets praat! Uit het. Ik heb liever dat als we tegen een probleem aanlopen dit gemeld wordt. Nogmaals ik hou van je kind. Speel dit soort dingen niet uit via hem. Je zet je kind onnodig onder druk. Hiermee ook onze relatie. Je kind zal altijd proberen de goede vrede te bewaren. Dit maakt het vaak erger.

Praat met mij! Nodig mij uit. Bel met mij. Ik vind het net zo vervelend en wil het de wereld uit hebben. Ik zal beloven dat ik jou ook aan zal spreken.

Communicatie is alles.

Zodra je ziet dat je kind mij niet goed behandeld zeg er wat van. Jullie als ouders weten hoe belangrijk tijd samen is. Jullie weten hoe een gezin werkt. Jullie snappen hoe stressvol situaties soms kunnen zijn.

Ik doe mijn best. Mijn ouders geloven in spiegels. Zo ben ik opgevoed. Ik ben mens. Als ik eens onheus ben naar je kind mag je dat zeggen. De kans ik groot dat ik er al op aangesproken ben.

Step up. Wees een goede ouder en wees goede schoonouders. Wees er ook voor mij. Jullie zijn mijn tweede ouders en ik zal jullie soms ook nodig hebben.

Als je kind en ik ruzie hebben begrijp dat er meer kanten van het verhaal zijn. Ruzie maken hoort er soms bij. Ook ik zal fouten maken. Reken mij niet meteen af. Ik zal altijd verantwoording nemen voor mijn fouten. Luister ook naar mijn verhaal. Ik ben niet jullie vijand. Je kind en ik hebben even een oneindigheid, wij niet.

Luister en geef raad. Wees rechtvaardig en eerlijk.

Lieve toekomstige schoonouders. Begrijp dat ik graag bij jullie familie wil komen. Ik wil graag dat de ouders van zo een fijn, lief mens mij ook zien. Mij toelaten. Je hebt het geweldig gedaan met je kind. Ik hou van hem. Je kunt trots zijn op hem. Het is een fantastisch mens mede door jullie input.

Ik ben een zorgzaam mens en ik wil het beste voor jullie kind. Voor ons.

Ik zal mijn best doen hem elke dag te laten lachen, hem elke dag te zeggen dat ik van hem houd, ik zal nooit met ruzie naar bed gaan. Ik zal goed voor hem zorgen, in voor en tegenspoed.

Laat je kind los. Hij is geen 15 jaar meer. Hij is echt in goede handen. Beloofd.

Reacties zijn gesloten.