Mijn persoonijkheid. Als astrologie psychologie ontmoet.

Ik ben volgens mijn geboortemaand en dag een tweeling. Het ongrijpbare luchtteken. Bijna iedere keer als ik met iemand in gesprek raakte over sterrenbeelden kreeg ik te horen ; ‘Linda jij kan niet anders dan een tweeling zijn.”

Sterker nog, volgens de stand van de sterren en de zon bij mijn geboorte is mijn ascendant ook Tweeling. Een typische tweeling. Volgens deze informatie zou ik een vlotte praatmachine zijn met een hoog aanpassingsvermogen. Een sociale vlinder die graag kennis opdoet en wil weten hoe mensen en dingen in elkaar steken. Daarnaast zou ik verraderlijk zijn door mijn charme, ongrijpbaar en rusteloos.

Maar is dit ook zo?

Ik begon met te kijken hoe de buitenwereld mij ziet als persoon. Hoe kom ik over? Ik heb het gevraagd. Niet alleen aan mensen die mij persoonlijk kennen maar ook op internet waar ik al een langere poos actief op ben.

Hoe werd ik omschreven door mensen ?

Ik ben het type vrouw waar mensen naar refereren als paradoxaal en verassend. Sociaal, intens en vrolijk. Charmant, impulsief en uitdagend. Apart, bruisend en lief . Gul, aardig en creatief. Babbelkous, sterk en extravert.

Ook ben ik fucked up, intens, cynisch, druk, eigenwijs, dominant, direct, koppig, berekenend en kil genoemd. Het mooie is dat die zogenaamde “negatief” getinte dingen (het is maar hoe je het zelf op wilt vatten) eerder uit de persoonlijke sfeer kwamen.

 Hoe zie ik mijzelf?

Het paradoxale stuk omarm ik. Ik weet niet beter of ik heb die twee kanten gehad. De moeder die alles op orde probeert te houden en de vrouw die impulsief alle kanten op dwarrelt zonder kinderen, zonder plan en zonder doel. De jaren 50 jurkjes en de jeans met knielaarzen. Het ene moment vol vuur en het andere moment ijskoud.  De chaoot en de controle freak.  Daarin ben ik misschien wel fucked up. Het is iets wat ik ondertussen eigen heb gemaakt.

Ik praat teveel. Ik kan daardoor te intens en druk zijn. Zeker als ik vol zit over een onderwerp. Dan moet het eruit, ga ik ratelen en spring ik van hak op tak. Ik bel dan ook liever dan dat ik schrijf en ik ga een goede discussie niet uit de weg. Ik ben niet zo zeer heel dominant als meer een sterke persoonlijkheid in mijn optiek. Ik weet wat ik wil en hoe ik in elkaar steek. Ik heb een mening en deze zal ik ook uiten als nodig. Karaktervast kunnen we het ook noemen in plaats van koppig of eigenwijs.

Absoluut extravert en sociaal. Ik ben graag met andere mensen op stap. Ik vind het leuker om dingen en ervaringen te delen. Ik geniet van samenzijn.

Ik ben ook op zijn tijd cynisch, direct en te eerlijk. Daarnaast ga ik niet heel goed op routine. Fine. Iedereen heeft negatieve kanten.

Het beeld wat de buitenwereld over mij heeft komt inderdaad het meest overeen met het sterrenbeeld Tweeling.

Dan zou volgens deze redenatie logischerwijs ook de negatieve kanten moeten kloppen. Daarnaar kijkende kan ik de meeste dingen ook terug zien. Enige wat niet klopt is het manipulerende stukje of het liegen. Sterker nog ik ben vaak “te eerlijk” en direct. Ik heb een hekel aan liegen.

Toch een apart gegeven. Ik geloof niet in horoscopen maar daar kom ik zo op terug.  Alleen puur hier verder naar kijkende en verdiepende, volgens de astrologie ben ik inderdaad wel degelijk die tweeling.

 Wat is het psychologische aspect ?

Ik vind het enorm leuk om verder te graven in dit soort dingen en hierover na te denken. Want vanuit het cognitieve psychologische aspect is het logisch dat ik mijzelf in mijn sterrenbeeld zal herkennen.

Hoe meer je weet van je sterrenbeeld, hoe beter hij bij je gaat passen omdat je ongemerkt je karakter aanpast op je dierenriemteken.

Al vanaf klein meisje werd ik de typische tweeling genoemd, volgens dit fenomeen heb ik deels mijn karakter hierop gebaseerd tijdens mijn ontwikkeling. Verder zou de tweeling vallen onder de zogenaamdere positieve “extraverte” tekens net zoals bijvoorbeeld de leeuw, ram of boogschutter. Een extravert sociaal persoon zal dus snel gekoppeld worden door buitenstaanders aan deze tekens, en mensen zelf willen zich hierin herkennen.

Dan heb je nog het Forer-Effect. Je hersenen zullen een algemeen stukje tekst met diverse karaktertrekken proberen naar jouw ervaringen te draaien. Je wil het als het ware geloven en probeert jezelf erin te herkennen. Zo werken horoscopen of cold reading. Vandaar dat ik daar dus niets mee heb zoals ik al eerder aangaf.

Dat gezegd hebbende komen in de psychologie wel degelijk types voor met karakter eigenschappen vergelijkbaar met een sterrenbeeld. Dit is alleen niet gebaseerd op de stand van de sterren maar op welke karaktertrekken jij hebt als mens in de basis als persoon.

 Welke type ben ik dan volgens de psychologie?

We beginnen met de Myers-Briggs test. Dit stamt voort uit het idee van Carl Jung. Een Zweedse psychiater en psychoanalist die ten grondslag staat van de analytische psychologie. Daarin ben ik  de Campagnevoerder oftewel het ENFP-A/ENFP-T type. Bij het meer geaccepteerde OCEAN model scoor ik vrij hoog op openness en extraversion. Ga je nog verder kijken naar het enneagram vanuit het hele oude basisidee van Ponticus kom ik dus uit op type 2; Helper en 7; Levensgenieter. Al zullen veel mensen het enneagram eerder onder pseudowetenschap plaatsen terwijl bijvoorbeeld de Myers-Briggs test ondertussen geaccepteerd wordt in de wetenschappelijke psychologie.

Als we voor de grap puur omdat het kan astrologie en psychologie gaan combineren dan ben ik zogenaamd een provocateur. (tweeling ENFP) Lang leve het internet.

Uit alle tests komen een paar dingen continue naar voren. Ik ben een een extravert, open en creatief persoon. Altijd zoekende naar nieuwe kennis, ervaringen en standpunten. Filosofisch, impulsief en enthousiast.  Dieper spittende ben ik bang om alleen te eindigen of vast te zitten in routine. Ben ik ongeorganiseerd en onvoorspelbaar.

Misschien klopt het allemaal en dan heb ik gewoon hier een artikel online staan met wie ik ben als mens volgens mijn karaktereigenschappen. There you go, the more you know…. *insert flying star*

Misschien klopt het helemaal niet maar dan heb ik tenminste een avond bezigheidstherapie gehad. It’s something. Oh en fun fact; blijkbaar is daten met een ENFP wel bom.

Het enige wat ik mijzelf wel afvraag is hoe sta jij hierin? Geloof je in sterrenbeelden? Sta je achter de psychologische kant? Wat is jouw type?

“May the fortune favor the fuckups.” amrit brar

 

 

 

Reacties zijn gesloten.