Hey Linda hier, misschien een grappig feitje over mij maar ik heb in een stoffig verleden ooit een informatie- en communicatietechnologie opleiding gedaan. In de volksmond ook wel ICT genoemd.
Backstory;
Ik was jong en begon eerst op de MTS een opleiding in de Elektrotechniek zodat ik het pad van mijn vader zou volgen als elektriciën. Dit liep anders, ik was goed in solderen dankzij mijn kleine handen maar mijn mentor had moeite met een stageplek te vinden in de bouw. Hij zag mij eerder met computers werken en regelde een gesprek voor mij in Haarlem een half jaar in de opleiding. Daar werd ik onthaald als programmeur maar dit was absoluut niet mijn ding. Na een overleg en wat vrijstellingen kon ik als monteur/netwerkbeheerder beginnen.
Ik heb destijds ook als monteur stage gelopen bij Computerland Haarlem en daar heb ik ook nog wat grappige verhalen over. Bedenk je goed dat het tegenwoordig normaler is maar 16 jaar geleden was een vrouw in dit vakgebied niet veel te vinden.
Waar ik op de MTS het enigste meisje was op 300 jongens was ik op de ICT 1 van de 2 meisjes op 200 man en beide zaten we in andere vakgebieden.
In ieder geval even terug komende op dit verhaal van vandaag. Ik heb enigzins ervaring met computers assembleren of maken.
Nu moet je weten dat ik grotendeels desktops maakte in die tijd en problemen oploste met laptops maar Apple was niet een merk die wij verkochten of waar ik op reparatie vlak ervaring mee heb. Jelle heeft bij MyCom in Amsterdam gewerkt en deed daar grotendeels Apple reparaties. Dit is belangrijk later in het verhaal.
Ondertussen heb ik het ICT verleden achter mij gelaten en ben op een ander vakgebied mijzelf gaan specialiseren. Ik kreeg een relatie met Jelle en mijn oude laptop ging kapot terwijl ik graag als ontspanning bijvoorbeeld blog. Van Jelle kreeg ik met kerst een Macbook Pro A1286 uit 2011. Een ouder tweedehands model maar prachtig en prettig om op te werken. Een geweldig cadeau waar ik nog steeds enorm dankbaar voor ben.
Nu moet je weten dat dit model van Mac een probleem heeft. Zowel met het 2010 als 2011 model. Ik ga even technisch zijn maar er zit een GPU geïntegreerd op je moederbord. Dit is een grafische processor. Deze neemt zoveel mogelijk grafische taken over van je CPU (de gewone processor)
In een “standaard” computer met videokaart erin heb je dus twee GPU’s. Een geïntegreerde GPU op je moederbord als chip en een GPU chip die op je videokaart zit. Een externe as het ware.

Verder in dit artikel noem ik dus de geïntegreerd GPU even GPU.
Op een moederbord zitten heel veel onderdelen waaronder componenten zoals een weerstand (R) en een condensator (C) Een condensator slaat elektrische lading op en een weerstand bemoeilijkt de doorgang van een elektrische stroom. Doseert het als het ware. Deze werken samen in een RC schakelingen zodat onder andere bijvoorbeeld jouw GPU genoeg stroom krijgt en niet oververhit.
In het 2010 model zit de verkeerde condensator erop waardoor deze niet goed meer werkt en je GPU niet meer wil. Deze zal je moeten vervangen en daarna doet hij het weer. Hier kun je zien hoe. Dat is wel ballen hebben trouwens.
In het 2011 model zijn er issues met de GPU zelf. Eigenlijk moet die gewoon vervangen worden zoals hier gedemonstreerd. Deze doen het een tijd goed en daarna gaan ze ineens raar doen. Gewoon een foute batch.
In huidige modellen moederborden hebben ze tegenwoordig vaak al in de CPU zelf, een geïntegreerde GPU gemaakt en die kun je dus niet meer vervangen op een moederbord want…issues.
Ben je er nog bij? Welkom bij computerpraat 101.
Mijn 2011 model Macbook heeft dus een slechte GPU. Dusdanig dat er een moment is geweest waarop ze deze modellen een tijdje hebben terug geroepen. Hoe uit zich dit? Je probeert je Macbook aan te doen en als het je tijd is krijg je een grijs scherm. Hij probeert soms op te starten maar het scherm is al lichtgrijs met misschien een groen lange streep door je beeld. Het kan eruit zien alsof het laadbalkje schuin staat en niet kaarsrecht. Alsof de pixels ineens op de helft 2 plekken omhoog gaan. Hij start niet door, kan ineens uitslaan na opstarten. Alles ziet eruit alsof hij hartstikke kapot is. En wat je doet, je krijgt hem niet meer aan de praat. Pram reset werkt niet, helemaal niets, nada.
Apple kan dit maken voor zo een 300 plus euro of je moet zelf een nieuwe GPU erop zetten als je die pro skills bezit. Misschien als je zoekt vind je een monteur die dit prima kan voor minder.. MAAR er is een andere TIJDELIJKE fix.
In principe gaan we full walking dead met de Macbook.
Wat je kunt doen is je moederbord verwarmen. De verbindingen laten smelten en laten afkoelen zodat deze “vers” zijn. Een GPU gaat altijd achteruit na jaren van gebruik en zo kan hij nog even door. Fake it till you make it.
Jelle heeft dit al 2 a 3 keer voor mij gefixt toen we erachter kwamen dat mijn macbook dit probleem had, heel lokaal met een warmtepistool. Alleen toen ging de relatie uit. Jelle was getraind in Apple producten maken. IK NIET. Ja, een computer is een computer, een laptop een laptop, een moederbord een moederbord maar alsnog zitten Apple producten net even iets anders in elkaar.
Dus nu was EN mijn relatie over EN mijn Macbook flipte hem. Ik kon hem niet meer gebruiken en wist alleen in grote lijnen dat er iets mis was met de GPU en ik heb geen hittepistool zoals Jelle. Daarnaast is het minimaal 10 jaar geleden dat ik zelf een computer hardware matig heb gemaakt. Met andere woorden ik had een niet werkende laptop, issues en heb hem opzij gezet. Want wat kon ik er nog mee doen behalve hem gebruiken als dure onderzetter?
Afgelopen week had ik een moment waarin ik alles aan het uitzoeken was en aan het opruimen. Die momenten heb ik regelmatig. Ik kwam mijn Macbook tegen. Ondertussen al bijna een half jaar niet gebruikt. Immers kan je er helemaal niets meer mee. Wat ga ik doen? Laten maken is goud geld. Ik weet wat ik moet doen alleen kan ik het wel? Ik heb hem niet perse “nodig” ; Ik heb een macmini , ipads en een imac en ik schreef teksten op het schattige witte macbook model A1181 uit jaar kruik 2007. Ik miste alleen oprecht mijn mooie macbook. Ik begrijp hoe stom dit klinkt maar ik werkte hier zo fijn op en een nieuwe was geen optie. Ik wilde hem terug!
In mijn gebruikelijke “fuck it” stijl besloot ik een alternatieve zenuwslopende methode te hanteren. DE OVEN.
Ja dat lees je goed. Ik ging mijn dure macbook in de oven gooien. (ja het duurde even maar we komen eindelijk op de titel terug) Dit is een procesje en we kunnen als duidelijke disclaimer zeggen. Dit is geen garantie dat dit bij jou goed gaat. Doe het als je durft en als je anders er toch niets meer mee doet. Dan kun je dit risico nemen. High risk, high reward situatie. Typisch mij.
Eerste haalde ik mijn moederbord uit mijn macbook. Dit is een dingetje als je niet gewend bent om met computers te werken. Zolang je kalm blijft en voor mij part als je nieuw bent alles noteert (waar welk schroefje vandaan komt welke kabel waarin moet) komt het goed. Dit was met mijn ervaring niet het ding. Zorg dat alles van het moederbord af is. De braces die de fans vasthouden, je fans, je geheugen. Een kaal moederbord. Dat heeft iets kunstigs trouwens.

Dan ga je de oven aanzetten op 170 graden celsius. Je pakt een bakplaat uit je oven en hier ga je iets creatiefs op knutselen. Ik legde hierin een stuk aluminiumfolie. Ik knutselde met deze zelfde folie twee pootjes en hierop zweefde dan het moederbord.

Bakpapier is beter voor je moederbord. Dit had ik alleen niet in huis en ik kon niet wachten. Ik had nu het moment van “doen” en dan ga ik ook gewoon.
Helemaal beter is lokaal verwarmen met een hittepistool. Het beste is je GPU vervangen. Ik heb alleen nooit gezegd dat ik het “beste” ging doen.
Zodra je oven is voorverwarmd schuif je de plaat met je constructie erin en ga je 7 zenuwslopende minuten in. Je gaat 7 minuten je moederbord verwarmen en enorm gespannen zijn omdat je een stuk technologie erin zit van pak hem beet (ouder model 2011, los moederbord als je hem zelf in je mac kan zetten) 300 euro. En jij gooit hem in de oven alsof het een croissant is.

Na 7 minuten want je wilt hem niet te lang te warm hebben (zet een timer) haal je hem eruit. Ga niet de dampen in zitten ademen, ik neem aan dat je begrijpt dat deze niet echt gezond zijn.
Laat hem volledig afkoelen en dan begint het hele proces van alle onderdelen en schroefjes weer op het moederbord zetten en je moederbord weer goed aansluiten met alle kabels. Geloof mij, hier moet je echt even heel erg opletten. Ik was eerst vergeten mijn toetsenbord (klein kabeltje) weer aan te sluiten. Dus noteer alles goed OF kijk goed naar elke aansluiting. Bij apple zitten er nogal eens kleine kabeltjes op onhandige plekken.
Uiteraard ben ik weer een schroefje kwijt geraakt maar dat is het leven in de ICT. Welkom.
Zodra alles weer goed in elkaar steekt komt het moment van de waarheid. Je gaat rustig ergens zitten, probeert zo zen mogelijk te worden. Bereid je mentaal voor op het feit dat je zojuist je macbook gesloopt hebt. Erger kan het niet meer worden toch? Druk dan op de power knop.
Er is niets mooier dan de opstart “ding” die een mac maakt na dit proces. Zolang hij dat geluid maakt heb je hem niet compleet kapot gemaakt namelijk.
Als alles goed gegaan is start je computer direct en lijkt het alsof er niets gebeurd is en werkt hij weer perfect. Adem rustig uit, zorg dat je macbook veilig staat en doe vervolgens een “I fixed it” dansje en wees trots op jezelf.

Gefeliciteerd je hebt een zombie macbook. Hij is tijdelijk terug uit de dood.
Volgende keer als je mac weer eens besluit om heel vervelend te doen en hij wil niet meer doorstarten en je krijgt het grijze “screen of death” , weet jij hoe je het moet doen. Je krijgt er op een bepaald moment een handigheid in. Back ups van stuff maken is helemaal aan te raden want het kan op ieder moment misgaan.
Wederom het is tijdelijk totdat je een nieuwe macbook haalt OF je GPU laat vervangen OF je de GPU hardware matig afsluit (next level shit) Het lijkt mij duidelijk dat iedereen begrijpt dat als dit misgaat je echt richting Apple zelf moet en je mag betalen voor een reparatie of je aan een nieuwe macbook mag.
Ik ben nog niet op een van deze punten gearriveerd.
Ik gaf al kort aan dat je hardware matig je GPU kan afsluiten. Dit is onder andere door de weerstand van je moederbord af te halen en circuit te onderbreken. Dit artikel van Jeff Geerling geeft hier wat meer informatie over. Ikzelf heb de methode gebruikt die beschreven is door Ales Kocjanic in dit artikel.
Succes.
Oh en nee ik ben niet aansprakelijk als je zelf je mac uit de dood probeert te halen op deze manier en het werkt niet. Just saying..
Reacties zijn gesloten.