Onze kerst traditie

Ik denk dat de meeste mensen wel een bepaalde traditie hebben rond de feestdagen. Ik ben opgegroeid met een chef kok als stiefvader wat inhield dat stilzitten, gedragen en netjes eten aan tafel altijd een groot ding is geweest. Daardoor heb ik juist als volwassene een soort afkeer gekregen van de lange statige dineetjes

In mijn gezin met de meiden doe ik het dus wat anders. Dat brengt ons op traditie 1. Op kerstavond eten we lekker in luie kleding iets waar we zin in hebben. Denk kaasfondue of dat soort dingen. Dan krijgen de meiden een cadeau van onder de boom. Dit is veelal een boek en een onesie, of sloffen met pyama. Dan gaan we films kijken met warme choco in je nieuwe onesie of pyama. Het is helemaal gericht op comfort en samenzijn.

Traditie 2. Op kerstochtend beginnen we met cadeaus en daarna maken we ons klaar voor een familie brunch vanaf mijn kant. Organiseer ik de brunch dan is de avond lekker lui. Soms wil ik lekker koken, soms eten we elders en soms sluiten we ons lekker op met nog meer kerstfilms.

Tweede kerstdag gaan de meiden naar hun vader. Dan doe ik letterlijk waar ik zin in heb; uitgaan, naar vrienden, zelf koken voor vrienden met spelletjes. Vorig jaar heb ik voor mijzelf een biefstukje gemaakt en ben ik daarna naar de bioscoop gegaan. Aquaman. Dit jaar is het idee dat we naar Ro zijn ouders gaan.

Het idee is duidelijk, ik probeer met kerst zo ontspannen mogelijk met alles om te gaan. Zo min mogelijk hollen van A naar B en zo min mogelijk drama.

Dan hebben we mijn belangrijkste kersttraditie. Een traditie waar ik enorm veel waarde aan hecht. Heilig. Deze traditie begint al zodra de boom opgezet wordt. Die dag ga ik met mijn dochters naar de winkel en kopen we ons “jaar-hanger”.

Deze traditie begon in 2013 toen ik alleen kwam te staan met de meiden.

Mijn baken in 2013

Daar sta je dan. Alleenstaande moeder van twee meiden. Op dat moment waren ze 3 en 4 jaar oud. Ik zat in de bijstand, de eerste kerst met zijn drieën. Het was zwaar. Ik was natuurijk overal welkom maar ik moest er ook zelf doorheen. Ik kreeg een boom , ballen en andere versiering. Ik had niets meer zelf.

In de blokker zag ik toen een engeltje. Wit en delicaat. Ik bleef er maar naar staren. Eigenlijk was hij op dat moment te duur en kon ik niet die 5 euro missen in de bijstand. Ik begon te huilen. Het brak iets in mij. Een besef hoe mijn leven er nu uit zou zien. Dat ik mijn kinderen niet meer alle dingen kon geven die ik zou willen. Die ze verdienen.

De meiden zagen mijn verdriet en de oudste doerak gaf mij een knuffel en zei dat ik niet moest huilen dat alles goed kwam. “Kerst is leuk mama” Ik glimlachte naar haar en knikte. Ik herpakte mijzelf na een paar minuten, vervolgens heb hem met rechte rug afgerekend. Mijn meiden verdienen een leuke kerst en ik ga dat regelen. Dit was mijn cadeau voor dit jaar. Mijn kerstengel. Mijn baken. Ik kan dit.

Ik schreef er het jaartal op zodat ik nooit zou vergeten wanneer de knop om ging in mijn leven.

Nu heb ik geweldige mensen in mijn leven die gezorgd hebben dat ik een fijne kerst heb gehad met de meiden. Er was lekker eten en de meiden hebben toch een aantal mooie cadeaus gehad, waaronder zelf een hanger schilderen.

Daar is toen een traditie geboren.

Ieder jaar maken of kopen we een specifieke hanger voor dat jaar. Daarop komt het jaartal te staan en soms de naam van de meiden.

Hieronder zie je eerst aan de linkerkant de twee zelf beschilderde hangers uit 2013. In 2014 hebben ze beide met strijkkralen een hanger gemaakt. In 2015 kozen we voor het vogeltje.

In 2016 kochten we mooie luxere hangers voor iedereen. We hadden ook een gezamenlijke glazen bal met hierin veertjes. Dat was onze “officiële” jaarhanger. Die is helaas kapot gevallen vorig jaar. Ja, voordat je het vraagt; Ik heb er tranen om gelaten. Wederom deze traditie is belangrijk voor mij en deze hangers van alle jaren zijn ook belangrijk voor mij. Ik probeer ze ieder jaar veilig op te bergen. Terug naar de hangers; De engel is van de dame, de vogel van de doerak en de sneeuwvlok is van mij

2017 gaf ons weer een glazen bal (want blijkbaar leren we het niet) die de meiden heel mooi vonden en in 2018 kwamen ze aan met een klassieke notenkraker.

En dit is onze 2019 hanger. Een schattig locomotiefje.

Deze hangers hangen trouwens in de boom tussen de andere ballen. Ondertussen wisselen we wel eens van kleuren zoals de meeste mensen. Hierin zijn kringloop winkels echt aan te raden. Maar onze jaarhangers hangen ieder jaar in de boom.

Als de meiden straks 18 jaar zijn krijgen ze beide een eierdoosje mee met 6 hangers uit hun jeugd.

Soms vind ik het ook leuk om andere mensen een hanger te geven. Het hoort een beetje bij mij. Mijn clienten hebben allemaal ook een hanger gekregen twee jaar geleden. Vorig jaar kreeg ik van een client een prachtige hanger; een Delfts blauw poesje. Ro heeft dit jaar ook een hanger gekregen van mij. Onze eerste gezamenlijke hanger voor onze eerste kerst samen. Hij kreeg een “chardonnay” flesje voor in de “tak” bij hem thuis want ten eerste: “DRANK” en ten tweede hij doet niet aan kerstbomen.

Vervolgens zag ik bij de hema een kerstman/zeemeerman hanger. (Ik bied bij voorbaat excuses aan voor mensen die deze hanger hebben gekocht omdat ze hem prachtig vinden) Dit was de meest lelijke hanger die ik ooit heb gezien.

Ergo ik heb hem gekocht voor Ro zijn kersttak want dat is echte liefde toch?

Deze wilde ik toch ook even met jou delen. Zie de kerstmeerman. Neem hem in je op. Volgens mij heeft hij trouwens ook echt lichtelijk borstvorming.

Ik vraag mij soms wel eens af als ik andere mensen hun kerstboom zie of deze mensen ook een hanger hebben die veel voor ze betekend. De engel is absoluut de belangrijkste voor mij.

Reacties zijn gesloten.