Thuiszorg en Corona

Ik werk in de zorg. De thuiszorg. Soms worden wij ook wel eens “de hulp” genoemd. Voor het eerst sinds de uitbraak van het Corona virus maak ik mij zorgen. Wat bijzonder is, want veel cliënten van mij maken zich geen zorgen.

“Als ik ga dan is het mijn tijd. Mijn grootste angst is om alleen te moeten gaan”

Terwijl de wereld zich druk maakt om het virus en de ouderen, maken mijn cliënten (gemiddeld 70+ jaar ) zich druk om hele andere dingen. Om alles alleen door te moeten maken. Om in de laatste momenten als paria gezien te worden.

“Niet naar opa en oma want ze zouden ziek kunnen worden” Ik kan je melden dat veel van mijn cliënten al onderliggende problematieken hebben. Sommige zijn al terminaal. Straks zijn ze ook nog eens alleen terminaal.

Mijn cliënten hebben liever zelf die keuze. Die zouden willen dat mensen vragen of ze langs kunnen komen. “Ik ben al zoveel alleen en gebonden aan huis. De bezoekjes van mijn kleinkind maken het leven nog wat waard” OF “Ik kan nu aan van alles dood gaan; een hersenbloeding, ik kan vallen, ik kan in slaap vallen en niet wakker worden. Ik ben niet bang voor dat Corona virus. Ik heb een prima leven gehad, ik eindig die liever niet alleen omdat anderen bang zijn dat mijn tijd er dan eventueel op zit”

Een andere client heeft net een operatie achter de rug en moet nu paracetamol slikken. Ze is aan huis gebonden op dit moment en kan dus niet zelf naar de winkel. Ze vroeg of ik een doosje paracetamol voor haar mee wilde nemen. Ze mag door haar andere medicatie geen ibuprofen slikken. Paracetamol daar kan ze het mee doen.

Paracetamol is op dit moment nergens te krijgen. Uiteindelijk ben ik aan twee doosjes paracetamol gekomen omdat ik boos werd op een man voor mij in de rij. Hij had 8 doosjes paracetamol in zijn mandje en meldde tegen zijn vrouw “Ik heb de laatste maar gepakt als ik zie hoe snel dit gaat” Ik werd boos. Ik heb deze man aangesproken.

Ik heb gevraagd hoe dit moet met mensen die NU ziek zijn. Mensen die NU pijnstillers nodig hebben. Er bestaan ook nog andere ziektebeelden dan alleen dit Corona virus.

Hoe hij het zou vinden als hij net een operatie achter de rug heeft en door die pijn heen zou moeten bijten zonder pijnstillers want ja; Iemand anders kocht alles op “voor de zekerheid” Hij gaf beschaamd 2 doosjes aan mij en een doosje aan iemand achter mij die mij gelijk gaf. “Ik snap u punt mevrouw maar de situatie is nu eenmaal dat ik voorbereid wil zijn” Meneer, dat begrijp ik. Begrijpt u ook dat u niets heeft aan 8 doosjes paracetamol? Zo lang zal het ziektebed niet zijn als u ziek wordt.

Mensen moeten stoppen met op deze manier hamsteren. Gelukkig is er nu een beleid in sommige winkels waarin er niet meer dan 2 of 3 van dit soort items per klant verkocht mogen worden maar het is te gek voor worden dat wij nu in een situatie zitten waarin dit moet.

Deze mensen maken de situatie erger. Dit begon al met de anti bacteriële gel. (En zo goed is het niet om daar flessen van weg te smeren. Teveel gebruik van dit spul dood ook de “goede” bacteriën op de huid ,die je beschermen)

We hebben in de zorg nu tekort aan mondkapjes en handschoenen. DE ZORG GAAT DOOR. Het lijkt alsof mensen dit niet begrijpen. Je kunt hamsteren wat je wilt maar dan moeten wij doorgaan zonder een mondkapje, al zijn wij verkouden. Wij moeten nu soms onbeschermd dingen reinigen zoals een toilet (sommige medicatie is schadelijk voor ons en daarom moeten wij handschoenen dragen) Immers kunnen wij niet zomaar stoppen met werken. Iemand moet voor jullie ouders zorgen. Dat zijn wij.

Rutte riep “Geen paniek, niet hamsteren”. Nederland reageert “Ha, ik ken onze regering! Niet hamsteren en geen paniek staat gelijk aan ;hamsteren, wees voorbereid. Boodschap is duidelijk”

Mijn werkgever meldde mij in een mailtje dat zolang wij als personeel geen koorts hebben, wij door kunnen werken. Een kleine verkoudheid zou geen reden moeten zijn tot niet werken. Of mensen die zich goed voelen extra diensten kunnen pakken, nu zijn er namelijk cliënten die weinig tot geen hulp krijgen. Er is een redelijk groot tekort aan personeel op dit moment. Ik kan je trouwens melden dat wij altijd al kampen met een tekort aan personeel maar dat is een ander verhaal.

Als je koorts hebt moet je thuis blijven. Zonder koorts kun je doorgaan. Koorts is immers een van de grote indicaties. Koorts is trouwens een temperatuur van hoger dan 38 graden. Is dit het moment om te melden dat je ook nergens meer een thermometer kunt kopen? Je moet maar op je gevoel vertrouwen als je denkt koorts te hebben. Heel bizar, net als de wc papier gate. Want…..wc papier? Kan iemand uitleggen waar die race op wc papier vandaan komt? Het is geen buikgriep dus ik begrijp die niet helemaal.

Dan het mailtje van school. Want ja, ik heb twee prachtige mini mensjes die beide op een andere basisschool zitten.

De scholen kijken per dag of ze gaan sluiten. Voor de duidelijkheid; Ik ben thuis alleen met de meiden. Ik ben verantwoordelijk voor het inkomen thuis. Ik draai het huishouden alleen. HOE moet ik dit doen? Wat is de verwachting precies van mij als mens?

Moet ik mijn kinderen de hele dag alleen laten? Ik moet werken want mijn cliënten hebben zorg nodig en mijn werk is vrij duidelijk. Geen koorts, werken.

Mijn kinderen mag ik blijkbaar niet opvangen bij mensen die risico lopen. Ik kan de kinderen nergens “kwijt” Ik mag ze wettelijk niet meenemen naar mijn cliënten. Ik mag ze volgens de wet niet de hele dag thuis laten want dan ben ik een slechte ouder en heb ik straks de kinderbescherming op mijn dak.

En nu?

Waar is het noodplan voor ons? De mensen die werken in de zorg met kinderen die verplicht thuis moeten blijven.

Daar ligt mijn angst als ik eerlijk ben. Niet om het virus maar om hoe ik alle ballen hoog moet houden. Weet je wat eng is? Hoe wij als samenleving reageren op dit virus. Lege winkels. Geen pijnstillers. Te kort aan bloed donoren, te kort aan medische producten. Ouderen die meer dan ooit bang zijn om alleen dood te gaan. Een samenleving die we normaal alleen zien in apocalyptische films. Een samenleving waar het “ieder voor zich” is. Zolang jij maar veilig thuis aan het werk bent in je kasteel van wc papier met een toren van pijnstillers.

Trouwens, mijn vriendin meldde mij dat in Rotterdam sommige winkels wc papier achter de toonbank hebben staan. Ik denk dat dit wel een dieptepunt is.

Kunnen we alsjeblieft normaal doen? Als je koorts hebt blijf thuis. Als je symptomen hebt, blijf thuis. Als je ziek bent, blijf thuis. Ga uitzieken. Als je de optie hebt tot thuis werken, prima..doe je ding. Wees hygiënisch, ga niet grote menigte nu opzoeken. Stappen? Joh wacht wacht even.

Blijf alsjeblieft wel menselijk. We zitten allemaal in hetzelfde bootje.

Doneer eventueel bloed, vraag hoe het gaat met de buurman of buurvrouw. Haal een boodschap voor iemand die slecht ter been is. Als je gezond bent en je goed voelt kun je op dit moment echt iets bijdragen aan je omgeving. Ga de krant lezen met iemand in een verzorgingstehuis. Zeker in deze tijd. En ben je toevallig op zoek naar een (bij)baan nu? Kom ons versterken alsjeblieft. Al is het maar eventjes.

Ps 1: Ik weet nog steeds niet hoe ik het moet doen met de mini mensjes als de scholen dicht gaan.
Ps 2: Iemand een idee over het WC papier en hoe dit zit?

Reacties zijn gesloten.