Mijn vintage compacts

Oh “how the turns have tabled“. Puntje voor jouw als je die referentie snapt. Eerder zwijmelde ik weg bij fantastische grote collecties vintage cosmetica van anderen en schreef ik al dat ik ze maar niet tegen het lijf liep.

Raad eens wat ik heb gevonden….take a guess.
HELL YEAH. Vintage cosmetica.

Ik heb zelf een paar schattige items op de kop getikt die ik voor altijd zal koesteren. Ze passen perfect in mijn vintage vibe. Ik heb niet veel maar wat ik heb is prachtig.

Ik kan je zeggen dat vintage cosmetica nog best prijzig kan zijn. Ik heb een paar items op het oog op Etsy van onder andere Bourjois maar vandaag heb ik voor jullie onder andere Max Factor in de aanbieding.

Let us take a look….

Een Kigu compact met Max Factor Creme Puff uit (ongeveer) 1950. We kunnen vaststellen dat ze deze kwaliteit van verpakking absoluut niet meer maken.

Maar ergens is dat logisch want ben je klaar voor een leuk feitje?
Laat ik hem eerst eens open maken voor jullie. Zo kun je goed zien wat voor een zware kwaliteit dit is.

Als je goed kijkt zie je een schuifslotje. Echt waar…gewoon een slotje op je compact zodat het poeder niet zomaar eruit kan vallen en goed beschermd is. Als je het slotje omlaag schuift gaat hij soepel open.

Ik ben benieuwd of je het gespot hebt. Behalve het amazing feit dat er nog wat product inzit. Wat ik trouwens geweldig vind. Iemand heeft dit in de jaren 50 met liefde gebruikt. Verder is zo bijzonder voor mij omdat Max Factor nog steeds dit product maakt en deze vroeger ook gebruikte.

Als je kijkt naar het stuk wat omhoog is geklapt dan kun je het logo van Philips zien. PHILIPS. Philips was een onderdeel van cosmetica verpakkingen vroeger. Vind je het gek dat we niet meer deze kwaliteit hebben tegenwoordig? Ik ben nog mijzelf aan het verdiepen in de combinatie Kigu en Philips.

Kigu is een merk wat je veel terug vindt in de geschiedenis van de compacts. Kigu is ooit begonnen met Josef Kiaschek in 1873 te Budapest. Hij begon een bedrijf als goudsmit en gaf deze voorliefde door aan zijn zoon, Gustav. Deze creëerde vervolgens het eerste gouden compact. Vervolgens ontstond het bedrijf KIGU. Een combinatie van zijn voor en achternaam Kiaschek, Gustav. Zijn zoon, genaamd George pakte het boeltje op en verhuisde het bedrijf naar Londen in 1939 om te ontsnappen aan de Duitsers die op dat moment Hongarije bezette. Rond die tijd maakte het bedrijf net zoals veel andere bedrijven producten om het leger te assisteren.

Ik vond dit zo een leuk verassend feitje. Super interessant. Wat ook waanzinnig interessant is als je van geschiedenis houdt;

Kigu maakte bijvoorbeeld duizenden haarclips voor het Engelse “Woman’s Royal Navy Service”en de “Womans Royal Army Corps”

Max Factor is bekend om zijn Creme Puff formule die bestaat sinds 1953. Dit is een iconisch product wat tot de dag van vandaag nog door miljoenen vrouwen wereldwijd gebruikt wordt. Vroeger maakte ze ook refills omdat die weer in deze speciale compacts gebruikt konden worden. Dit vintage item van mij is een combinatie van een ouderwets compact met daarin een refill van Max Factor Creme Puff.

Max Factor ontwikkelde in de tweede wereldoorlog speciale camouflage kleuren voor de US Marine Corp.

Als we het hebben over “The power of make-up” dan vind ik dit absoluut iets wat erbij hoort.

Meer geschiedenis en foto’s kun je hier vinden en op Vintage-compacts
Ik heb nog meer informatie gevonden op The Vintage compact shop. De geschiedenis van Max Factor is ook mateloos interessant. (meer)

Persoonlijk heb ik geen idee van welk merk dit is, ik probeer het echt uit te zoeken. Het is een zwaar parelmoer belegd doosje, ik ben er alleen tot nu toe achter dat hij ergens tussen de jaren 1940 en 1960 gebruikt moet zijn. Destijds waren parelmoer compacts helemaal de trend en een teken van welvaart.

Met wederom een slotjes idee. Dit keer een knopje die je in dient te drukken.

Voila.

Hoe fantastisch is dit? Zo mooi, zwaar en elegant. Ik kan mij voorstellen dat vrouwen vroeger even hun “neus” besloten te poederen in gezelschap als de doosjes er zo mooi uitzagen. De compact poeders lijken bijna een soort status symbool.

Ik vind het oprecht jammer dat we deze norm van luxueuze compact poeder doosjes kwijt zijn geraakt in de loop der jaren. Het is logisch want de kosten om dit soort compacts te maken ligt hoog en vandaag de dag verdienen bedrijven goud geld door simpele plastic verpakkingen, maar als je zo een doosje vast houdt waan je jezelf toch even vol luxe poes.

Ik heb nog een prachtig item wat onderweg is maar die deel ik een andere keer met jullie. Dat is geen compact poeder maar iets waar mijn voorkeur bij ligt qua cosmetica.

Reacties zijn gesloten.