Mondkapjesplicht

Ik ben voor het invoeren van mondkapjes in gesloten openbare ruimtes.
In ieder geval tot we Covid onder controle hebben.

Luister, ik weet dat de anti groep roept; “het is bewezen dat het niet effectief werkt.” Uiteraard is dat niet helemaal waar want dan heeft ziekenhuis personeel natuurlijk ook niet al die bescherming nodig. Zij worden beschermd door onder andere mondkapjes. Daar zijn we het allemaal volgens mij wel mee eens.

Nu het grote verschil. De filters in de mondkapjes. Medische mondkapjes of het lapje stof waar menig Hollander mee loopt. 

Als eerste ben ik het eens dat een mondkapje pur sang niet het virus volledig tegen houdt. Als je die logica erin gooit dan ga ik je gewoon gelijk geven. Het is niet bedoelt om het virus tegen te houden voor jou.

Het remt af en beschermt anderen.

Zie het als lopen in de stortregen. 

Als je met je shirt in de regen loopt wordt je hoe dan ook doorweekt nat.
Als je een jas aantrekt wordt je shirt uiteindelijk nat maar aanzienlijk minder snel. 

Het mondkapje wat je in ons straatbeeld ziet houdt de regen iets tegen. Het is niet afdoende maar alle beetjes helpen op dit moment. 

Begrijp goed dat we op een punt staan in Nederland dat we al die beetjes nodig hebben.

Ik denk persoonlijk dat het nog beter zou zijn als de overheid iedereen een mondkapje zou aanbieden met filter, of kapjes waar een vervangend filter in kan. Dat zou weer een beetje beter helpen. Daarnaast zou het ook aanzienlijk beter zijn voor het milieu.  Alleen zie ik dat niet gebeuren.

We kunnen ook vaststellen dat het dweilen met de kraan open is, als mensen alsnog met grotere groepen bij elkaar komen zonder bescherming, of als mensen niet goed hun handen wassen. 

Het gaat om alle maatregelen gecombineerd. Het is niet, we dragen een mondkapje en dan kunnen we alles doen. Het moet niet zo zijn dat je een vals gevoel van zekerheid hebt. Als iedereen een beetje zou doen komen we heel ver. 

  • Draag een mondkapje in gesloten ruimtes
  • Gooi een wegwerpkapje ook echt weg na gebruik
  • Houd je afstand
  • Reis niet waar niet nodig
  • Reis zo min mogelijk met het OV
  • Houd je groepje mensen die je ziet klein (voor nu even)
  • Werk zoveel mogelijk thuis
  • Even niet naar sociale plekken gaan voor een biertje

Geloof mij, ik werk in de ouderenzorg, als iemand weet hoe benauwend het dragen van een mondkapje kan zijn ben ik het. Ik draag een kapje met filter tijdens het werk om cliënten te beschermen. Want dat is het.

Begrijp dat het kapje niet bedoeld is om jou te beschermen. Het beschermt een ander eerder voor jou. Je houdt de druppels tegen vanuit je eigen mond en neus.

Met een filter erin creëer je wederom een extra barrière en is het dus ook veiliger voor jouzelf. Zoals gedemonstreerd bij de artsen met een medisch mondkapje waarin een specifiek hepa filter zit.

Dit zijn geen stofzuiger filters trouwens. Hierin is al een oproep voor gedaan van het RIVM. Gebruik alsjeblieft specifieke filters gericht voor ademen. Hier kun je duidelijke informatie vinden over de medische filters die artsen gebruiken.

Ikzelf draag een PM 2,5 filter op dit moment in mijn masker. Deze kan 50 uur gebruiken en daarna moet ik hem vervangen. Het filter wat ik gebruik is verder anti-allergisch en antibacterieel. Hier kun je informatie vinden over wat PM inhoudt. Eigenlijk wil ik een PM 0,1 maar die kan ik niet echt goed vinden. PM 0,1 is de gevaarlijkste vorm van onder andere fijnstof. Dit is zulke kleine fijnstof dat deze via de longen, direct in de bloedbaan terecht komt.

Het is niet dat je een kapje 24/7 hoeft te dragen. Je zult echt niet doodgaan van een uurtje of wat een mondkapje dragen. Ik leef nog. Ik draag hem langer. Mensen die in films SFX prosthetics dragen, hebben soms ook urenlang iets over hun neus en mond. Het is absoluut 100{774f218804110cbee14f2cb3af1c45e0ac97df372d193189586f27dc91485f28} benauwend, dat ontken ik op geen enkel moment.

Ik heb ondertussen mensen dichtbij zien doodgaan aan Covid-19. Het is echt oprecht anders dan verkouden zijn of griep. 

Ik denk dat mensen met COPD of zware astma in de buurt komen van dat benauwde gevoel. Het gevoel geen adem te krijgen. Denk aan wakker schieten en naar adem snakken. Het gevoel dat je opstaat, naar het toilet loopt en al op het toilet buiten adem bent.

Ik weet niet of mensen hiervan op de hoogte zijn maar mensen die aan COPD lijden sterven soms op hele nare manieren. Verdrinken in je eigen longen is daar eentje van. Niet meer kunnen leven zonder masker over je gezicht die je van zuurstof voorziet. Dit omdat je letterlijk te weinig zuurstof naar binnen kan krijgen, om je lichaam te voorzien van zuurstof om functioneel te zijn. Een hartaanval. Zodra je longen het zwaar krijgen komt er meer druk op je hart. Die moet harder pompen om genoeg zuurstof rond te krijgen. Een hart die harder pompt om zuurstof rond te krijgen en zelf te weinig zuurstof krijgt..enfin je snapt het wel. Ik heb deze situatie in mijn privé leven mee gemaakt. Het heeft mijn stiefvader zijn leven gekost.

Als je denkt… die klachten klinken bekend. Welkom bij klachten die ook om de hoek kunnen komen kijken bij (zware) COVID-19. Je longen raken beschadigd. Daarom worden mensen geintubeerd, het is een nachtmerrie. Het is om het menselijk lichaam van voldoende zuurstof te voorzien zonder dat je continue in een staat pijn of angst verkeerd. Het is fysiek invasief en naast de risico’s voor jezelf is het voor het medisch personeel ook een risico. Bij intubatie komen namelijk veel aerosolen vrij waardoor personeel ziek kan worden. Vandaar de maskers en de bescherming.

De benauwing van een mondkapje is appeltje eitje in verhouding daarmee.

Ik weet dat ik de ergste variant beschrijft, het ergste ziekteverloop van Covid. Alleen je weet niet welke variant je misschien oploopt. Je weet niet welke sluimerende ziektebeelden in je lijf aanwezig zijn. Heb je misschien een hartprobleem waar je nog niets vanaf weet? Een vriend van mij ontdekte zijn hartprobleem afgelopen jaar bij toeval voor een ander onderzoek. Nooit iets van geweten, nooit ergens last van gehad terwijl hij 43 jaar oud is. Nu behoort hij plotseling tot de risicogroep.

Sommige mensen hebben alleen een dag of 2 wat verhoging en verder nergens last van. Je hebt mensen die naar een teststraat gingen voor een verkoudheid en Covid blijken te hebben maar zich kiplekker voelen.

Het probleem is dat je niet weet hoe Covid in jouw lijf straks tekeer zal gaan.

Behoor jij tot de groep die nergens last van heeft? Behoor jij tot de groep die griep klachten krijgt? Behoor je tot de groep die op de IC komt?

Laat ik hem anders vragen aan mensen die mondkapjes dragen niet nodig vinden. Dit is ook oprecht een vraag vanuit mij.

“Wat als je iemand van wie je houdt bijvoorbeeld je ouders of grootouders, die zware vorm van Covid-19 te pakken krijgt?”

Wat nu als deze persoon overlijd? Wat nu als dit via jou komt omdat jij aan het feesten was, omdat jij een mondkapje bullshit vindt want het is maar een griepje. Jij besloot wel die persoon even te helpen met iets, een kopje koffie te drinken. Wat als jij daar aan een sterfbed zit. Wat nu als jij dit had kunnen verkomen door aan “social distancing” te doen en een mondkapje te dragen.

Kun jij dan leven met jezelf?

Zou je boos zijn op een medemens die denkt zoals jij (mondkapjes zijn niet nodig) als die Covid overbrengt op iemand in je gezin?

Ik leef elke dag met die angst als ik werk. De angst dat door mijn toedoen mensen zouden kunnen overlijden. Dat ik Covid ergens oppak en overbreng. Ik weet namelijk niet of ik daarmee zou kunnen leven.

Ik denk dat als we allemaal een beetje ons best zouden doen en ELKAAR zouden beschermen met iets simpels zoals een mondkapje en die afstand, dat we dan al een stuk minder problemen zouden hebben.

Het is hopelijk maar tijdelijk, en daarna kunnen we weer deels terug naar hoe het was. Als andere delen van de wereld het wel kunnen en daar werkt het, waarom doen wij het dan niet?

Hoeveel mensen moeten er nog ziek worden of doodgaan voordat we echt besluiten genoeg is genoeg.

Ik ben duidelijk pro mondkapjesplicht.

Bedankt voor het lezen van mijn TED talk over mondkapjes plicht.

Reacties zijn gesloten.