Vintage Lipstick houder

Vorige keer liet ik jullie twee vintage compacts zien uit mijn “collectie” en ondertussen is ook een ander bijzonder item gearriveerd.

Hoe prachtig is deze lipstick houder?
Het bovenste stuk is geborduurd. Iemand heeft dit tussen ongeveer 1950 en 1960 met de hand zitten borduren. I’m in awe.

Deze lipstick houder heeft trouwens een mysterie eraan vast zitten. Het kan zijn dat dit een vrij zeldzaam item is. Dit diep ik zo wat meer uit.

In verhouding is het een kleine lipstick. Vrij smal. Ik heb nog geen enkele lipstick gevonden die ik erin zou kunnen doen. Nu moet ik eerlijk zijn, ik gebruik grotendeels liquid lipsticks tegenwoordig en de andere lipsticks hebben een andere vorm. Ik heb een doodgewone Catrice lipstick geprobeerd maar ook die is groot.

Zoals je kunt zien zit er een scharnier bovenop.

Op deze foto kun je zien dat er onderaan een klein stukje metaal uitsteekt. Dit wordt op zijn plek gehouden door de dop. Hierin zou normaal de lipstick zitten. Op deze manier haal je de lipstick eruit en vervolgens klapt het geborduurde deel open.

Onder het geborduurde stuk zit namelijk een spiegel. Deze klapt open zodat je je lipstick altijd en overal kunt bijwerken. Als je klaar bent druk je het spiegeltje weer omlaag en als je dan de lipstick weer erin doet sluit het spiegeltje weer vast.

Ready for mystery?

Op het onderste deel waar de lipstick in zit, de houder zelf als het ware, staat wat tekst “german and foreign pat.appl.for” Dat maakt dit item iets vreemds.

De enige andere varianten van letterlijk deze houder die ik heb gevonden zijn enkele lipstick houders uit Parijs. Die hebben normaal onder aan de dop staan “Breveté LCS paris” Of “Breveté SGDG” Dit was vroeger een soort Frans patent waarin de staat geen garantie geeft van de werking van het product” (als ik het goed heb meegekregen) Dit stopte in 1968.

Deze lipstick houder lijkt bijna een prototype te zijn om in Duitsland uit te komen. Ik kan er verder niets over vinden en ik ben uren bezig geweest.

Wat het verhaal achter deze houder ook moge zijn. Ze is bijzonder en ze heeft hier een nieuw thuis.

Reacties zijn gesloten.